Type to search

Monden

Interviu de vacanță cu Ina Ioana Todoran

Distribuie pe Social Media:
  •  
  •  
  •  
  •  

1. Autoportret

    Sunt un om cu mult dor în suflet și cu zvâcniri artistice. Simt că sunt în perioada cea mai frumoasă a vieții mele deoarece am tinerețea de partea mea, am învățat să am curaj să mă exprim prin muzică și știu ce vreau de la viață. Țintesc mereu echilibrul în tot ceea ce fac și doresc să împart tuturor binele și bucuria din mine. 

2. Cireașa de pe tort

    Drumul meu artistic a fost presărat cu multe realizări. Momentele de glorie pentru mine sunt acele minute magice din scenă când mă conectez cu publicul. Totuși, dacă ar fi să aleg un moment din trecut în care mi-a tresărit de emoție și bucurie, acela ar fi o zi de sfârșit de vară din anul 2009, când pe scena Teatrului din Constanța primeam trofeul Festivalului Național Mamaia- folclor. Am avut trăiri copleșitoare și am păstrat cu sfințenie vii în memoria mea acele amintiri.

3. Pastila de râs

      Hm.. aici e destul de greu să răspund. Consider că am fost prea responsabilă și serioasă totodată. Îmi amintesc un moment care a fost amuzant: în urmă cu aproximativ 5 ani, în același weekend am avut 2 evenimente la aceeași locație. Unul sâmbătă noaptea și celălalt duminică pe zi. Pentru că aveam impresia că nu am plecat deloc de acolo, la al doilea eveniment invițatilor le-am spus ,,Bună seara,, la ora 14.00 a prânzului!:)) Le-am explicat ulterior că eu eram acolo deja ca acasă și a fost un moment amuzant, drăguț și care m-a ajutat să mă conectez cu invitații și să depășesc oboseala.

4. Personajul-cheie

     Nu consider că succesul meu actual se datorează unui singur om sau doar mie. Au fost mai multe persoane care mi-au impactat drumul în muzică. Aș începe cu părinții mei care mi-au descoperit talentul și m-au susținut, apoi ar fi doamna profesoară de canto Leontina Farcaș care m-a învățat ce inseamnă autenticitatea și cântatul frumos, curat și dulce. Nu pot să nu menționez oamenii importanți de televiziune precum doamna Elise Stan, doamna Florentina Satmari sau regretata doamna Mărioara Murărescu. Prin profesionalismul lor m-au educat ca artist și m-au învățat disciplina și respectul pentru public.

5. Calcâiul lui Ahile

     Frumos ai spus.. Calcâiul lui Ahile. Toți il avem, nu-i așa? Pentru mine au fost emoțiile. Deoarece am început de copil, nu am ințeles exact de ce sunt eu pe scenă sau ce rol am. Am înteles abia in adolescență. Astfel, mi-a fost dificil sa integrez emoțiile dinaintea unui spectacol. Când am înțeles că eu nu sunt în scenă ca să performez, ca să joc un rol ci ca să dăruiesc, să împart ceea ce am primit eu mai frumos de la Dumnezeu, m-am relaxat. Am început să mă bucur de experiența artistică și cred ca asta se vede. De atunci, iubesc emoțiile și le transmit în cea mai curată și frumoasă variantă, celor care mă ascultă.

                ***

     Ina Ioana Todoran, din Crăciunelu de Jos, județul Alba, a răspuns cu zâmbet și cuvânt provocării mele de a pune în lumina virtuală un artist pe zi.

Un ecou transilvănean melodios, o prezență naturală, un talent veritabil exprimat cu hotărâre dar și cu discreție. Așa e Ina. Muzica din viața ei se împletește cu medicina pentru că, în afara spectacolelor și a aparițiilor TV, Ina Todoran este medic rezident oftalmolog. 

Cu alte cuvinte, bucură privirile celor din jur la propriu și la figurat.

    Profund atașată de meleagurile natale și de zona folclorică de care aparține, Ina Todoran ne încântă și cântă cu emoție și dăruire: Cât în lume am umblat/Loc mai mândru n-am aflat/Și traiul printre străini/Îi ca floarea printre spini/Da’ aici mi-i drag și bine/În Ardeal, acas’ la mine.’’

Articol realizat de Adelina Fulga

Etichete:

Lasa un comentariu