Type to search

Stiri

De povești cu dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului, Aurel Blondea

Distribuie pe Social Media:
 •  
 •  
 •  
 •  

Se întâlniră gorjenii la o cafea și începură să o “tăinuiască” așa, preț de câteva ceasuri, că de, ce rost ar mai avea cafeaua fără “taină”: n-are gust. Și cum suntem Aurel împreună cu soția Alina și eu cu soțul meu Daniel țin-te și mai dă-ți întâietate la vorbit; că fiecare are ceva de adăugat, de amintit, de povestit. 

 • Aurel, îți mai aduci aminte cum au fost primii pași în muzică?
 • Sigur. Mama s-a ocupat de mine în acest sens pentru că tatăl meu voia să mă facă “om serios”: doctor, inginer, orice altceva numai lăutar nu. Mama a conștientizat talentul meu muzical despre care i se spunea că îl am. Încă de mic copil, mergând împreună cu surorile mele mai mari la diverse petreceri mă atașam de lăutarii de la evenimentul respectiv și treceam în fața lor “să-i dirijez”. Astfel mi s-a prezis de către ei cariera de dirijor. În clasa I, mama m-a înscris la Liceul de muzică din Târgu-Jiu începând astfel studiul viorii, iar în clasa a 4-a m-am transferat la Liceul George Enescu din București.

Am participat și la “Cântarea României” câștigând locul 2 pe țară la vioară, apoi de la 18 ani, prin concurs am devenit angajat al Ansamblului Profesionist Doina Gorjului și iată că, s-au scurs de atunci 35 de ani trecând de la violonist la concert-maestru și apoi dirijor. 

 • Ai cântat sub bagheta unor dirijori care și-au pus amprenta asupra ta ca muzician.
 • Da. Am început cu Stelian Ghiocel, Nicolae Petre Emil (Dide), Ionel Puia, Marin Ghiocel. Dintre toți însă, cel care mi-a marcat evoluția a fost Marin Ghiocel, un adevărat mentor. El este cel care a venit cu “un suflu nou” în ceea ce privește concepția, “ambalarea” și “eficiența stilistică” a unei piese de aceea a și rămas o vorbă: “să faci piesa în stilul lui Ghiocel”
 • Tu ai dezvoltat acest stil devenind la rându-ți o “marcă înregistrată” Aurel Blondea având peste 35000 de piese înregistrate cu toți soliștii “de la al mai mic la al mai mare” așa cum se spune fiind unul dintre cei mai prolifici dirijori. Însă nu este vorba doar de “cantitate” ci și de calitate multe din piesele imprimate sub bagheta ta devenind șlagăre. 

Lăsând acum partea profesională, pe plan familial ai 2 băieți și 2 nepoți, 2 surori și alături de tine acum, pe Alina. 

 • Am o familie frumoasă care îmi este aproape întotdeauna și de un an de zile pe Alina, soția mea. Succesul vine prin muncă, dar și prin înțelegera de acasă, înțelegere care îmi dă posibilitatea de a crea, de a fi liniștit și aș face o glumă: se zice că în spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie, iar dacă succesul continuă femeile se înmulțesc. De aceea m-am ferit să am prea mult succes.
 •  Firește, glumești pentru că ai avut și ai mult succes prin stilul componistic deosebit de eficient și “care gâdilă plăcut la urechi” pe cel care ascultă. 

Ce proiecte are Aurel Blondea?

 • Mă gândesc să-mi continui studiile de master în domeniul muzical. Un alt proiect, de fapt, o dorință a mea mai veche să înregistrez un CD împreună cu Orchestra Lăutarii sub bagheta nașului meu Nicolae Botgros, iar pe acest CD câteva piese de café-concert împreună “o împletire” a 2 viori. Un proiect puțin mai diferit, o dorință a mea pe care sper să o realizez curând.
 •  Îți doresc succes în tot ceea ce îți propui să faci, multe spectacole și evenimente în calitate de violonist și dirijor și multă inspirație în ceea ce privește crearea unor piese. 

Am mai fi tăinuit noi, dar între timp cafeaua se terminase, așa că ne-am propus o altă “sesiune de comunicări” într-o altă zi, că de “țara trebuie pusă la cale” periodic.

Vă făcurăm curioși?! Vă poftim la Târgu-Jiu să bem împreună o cafea!

                                   Cu drag, a voastră, Georgiana Bîrsac

Etichete:
Articolul precedent

Lasa un comentariu