Type to search

Noua generatie Stiai ca Traditii

Cobilița, o piedică în calea uitării

Distribuie pe Social Media:
  •  
  •  
  •  
  •  

În satele Olteniei, regiune din sud-vestul României, mai poți găsi, prin poduri sau beciuri, un obiect ce rar se mai folosește. Ba mai mult, mare parte dintre localnici, mai ales cei tineri, au auzit de el dar nu știu la ce se folosește, sau, pur și simplu, nu au auzit niciodată.

Acest obiect este cobilița, o bucată de lemn curbată, cu toarte, cârlige, sau crestături la cele două capete, care se poartă pe umeri și servește la transportarea, în echilibru, a găleților, coșurilor, sau a altor greutăți identice.

Precum se știe, exită riscul pierderii identității naționale, prin degradarea obiectelor de patrimoniu material, dar și a patrimoniului imaterial, o dată cu ele. Tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile vechi sunt legate strâns de anuminte obiecte, precum cobilița despre care vorbeam.

Lăudabilă, deci, inițiativa unui centru cultural din județul Gorj, unul dintre cele 5 ale Olteniei, de a-și găsi drept nume „Cobilița”. 

Apoi, s-a născut Grupul Folcloric Cobilița, având membri din toate cele 5 județe ale Olteniei. Aceștia și-au dorit ca grupul să aibă un imn, ce s-a numit „Imnul Cobiliței”. Iar cum mulți care auzeau numele, întrebau: „ce e aia cobiliță?”, a fost găsit și meșterul popular, în persoana lui Nicolae Rotaru, care a găsit lemnul potrivit și a cioplit cobilița.

Astfel, de acum, „Cobilița” va fi o piedică în calea uitării. Un centru cultural, un grup folcloric ce va duce cobilița peste tot pe unde va merge, și un imn.

Iar imnul împletește povestea în imagini a unui bătrân ce dă cobilița unui tânăr, s-o ducă mai departe, cu poveștile satirice ale unor tineri, povești valabile cât o exista lumea.

Material a fost realizat prin programul Communities Connecting Heritage finanțat de Departamentul de Stat al SUA și administrat de World Learning

Producția: AV STUDIO GROUP Muzică și orchestrație: Marius Florea Orchestrație și studio: Liviu Ploae Voice over și text: Aura Stoenescu Coregrafie: Lorena și Flavia Barbu Traducere și adaptare: Emanuela Tulpan imagine: Aura Stoenescu Alin Tivig Editare video: Andrei Stoenescu

Articol realizat de Marcel Piticari

Etichete:

Lasa un comentariu